Młody jęczmień jest bogactwem składników odżywczych oraz aminokwasów
Jęczmień jest uprawiany przez człowieka już od VII tysiąclecia p.n.e. na bliskim wschodzie. Dzięki łatwości w uprawie, odporności na warunki atmosferyczne, niskie wymagania co do jakości gleby oraz zapotrzebowaniu na produkcję kasz i słodu jęczmiennego w browarnictwie szybko został rozprzestrzeniony na wszystkich kontynentach świata.
Skąd nazwa Młody Jęczmień?
Młody jęczmień to po prostu młode pędy jęczmienia zwyczajnego (Hordeum vulgare L.) uprawianego w wielu rejonach świata. Młode pędy zawierają znacznie więcej składników mineralnych i odżywczych w porównaniu do swoich dojrzalszych odpowiedników.
Mirkoliście młodego jęczmienia dzięki dostarczaniu wielu ważnych składników dla naszego organizmu są zaliczane do żywności superfood który na stałe powinien zagościć na naszych stołach.
Więcej o superfood przeczytasz w naszym artykule Czy microgreens to superfood?.
Co dają mikroliście jęczmienia?
Młody jęczmień jest bogactwem składników odżywczych oraz aminokwasów, takich jak:
- tyrozyna,
- tryptofan,
- metionina,
- cystyna,
- kwas glutaminowy,
- asparaginowy
- kwas foliowy.
Znajdziemy w nim również:
- chlorofil,
- błonnik
- cholinę.
Zawarte witaminy B2, B3 i B7 pomagają zachować zdrowe włosy i skórę, witamina C pozytywnie wpływa na odporność chroniąc przed stresem antyoksydacyjnym (właściwości przeciwutleniające), przeciwdziała szkodliwemu wpływowi wolnych rodników, witaminy B1 i B3 poprawiają samopoczucie, funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego.
W formie mikroliści wspomaga detoksykacje organizmu, wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo.
Czy to już wszystkie zalety jęczmienia? Otóż nie!
Jęczmień wpływa również na obniżenie cholesterolu we krwi, zapobiega anemii, korzystnie reguluje prace układu pokarmowego, pobudza perystaltykę jelit oraz spowalnia proces starzenia się nawet o kilkadziesiąt procent!
W jakiej formie spożywać młody jęczmień?
Często dostępny jest w formie sproszkowanego soku lub wysuszonej trawy. Pamiętajmy, że proces przetwarzania któremu poddany jest jęczmień przy produkcji proszku lub wysuszonej trawy niekorzystnie wpływa składniki odżywcze i witaminy w nim zawarte relatywnie zmniejszając jego korzystny wpływ na nasz organizm.
Uprawa w postaci zestawów Mikroziółka pozwala na dostarczenie młodego jęczmienia w najświeższej postaci prosto z domowej uprawy. Jedynym zadaniem jest regularne podlewanie, a na koniec wystarczy ściąć pięknie wyrośnięte siewki.
Ścięte mikroliście możemy wykorzystać na wiele sposobów jako dodatek do napojów, koktajli, sałatek lub wycisnąć na sok. Należy pamiętać, że mikroliści nie warto poddawać obróbce termicznej ze względu na ewentualne straty w składnikach odżywczych.
Zestawy do uprawy Młodego Jęczmienia można dostać waszym sklepie → Młody Jęczmień.