Kilka słów o Mikroziółko

Czyli kim właściwie jesteśmy i co zamierzamy

Firma Mikroziółko to firma rodzinna, została powołana do życia z początkiem 2018 roku, powstała z połączenia zamiłowania do produkcji mikroliści, zainteresowań nowoczesnymi technikami rolnymi oraz promowania ekologii. Od połowy 2018 roku prowadziliśmy małą, lokalną plantację. Nasze mikroliście trafiały na stoły najlepszych restauracji w Warszawie, można było je też znaleźć w kilku znanych dietach pudełkowych. Zależało nam aby dostarczyć świeży i najwyższej jakości produkt, który będzie mógł zadowolić nawet najbardziej wymagających klientów. Od początku 2019 nasze produkty trafiały również na półki stołecznych sklepów eko. Niestety z wraz z marcem 2020 roku nadeszło niespodziewane uderzenie w branżę gastronomiczną, lockdown i obostrzenia spowodowały, że utraciliśmy większość swoich klientów. Ten moment był dla nas przełomowy.

Wróciliśmy do naszego starego pomysłu z początków działalności, chcieliśmy edukować ludzi i uczyć ich uprawy roślin spożywczych na własny użytek. Posiadaliśmy bardzo dużo nasion jeszcze z czasów plantacji, stąd też postanowiliśmy zmienić nasz produkt główny i tak powstały zestawy do samodzielnej uprawy. Ich formuła jest ponadczasowa i znana na całym świecie, jednak to co wyróżnia nasz produkt to fakt, że od zawsze dbaliśmy, żeby nasze opakowania były zgodne z ideologią zero waste. Obecnie staramy się dążyć pierwotnie obraną drogą – zapewnić naszym klientom najwyższą jakość, tylko zdrową żywność oraz przestrzegać zasad ideologii zero waste. Przywiązujemy ogromną wagę do tego, żeby wszystkie półprodukty użyte w naszych wyrobach były certyfikowane, spełniały też wszystkie wymogi i standardy.

100% Organic

Bez plastiku

Pełna certyfikacja

Non-GMO

Bez chemikaliów

Zero / Less Waste

Nasz zespół

Ludzie którzy pomagają tworzyć dla was Mikroziółko

Paweł Wordecha

Pomysłodawca, Założyciel, Wielbiciel Kiełków i Mikroliści

Cześć!

Mam to szczęście współtworzyć dla was Mikroziółko, co mogę o sobie powiedzieć, to że studiowałem na Politechnice Warszawskiej na kierunku Elektrotechnika ze specjalizacją Odnawialnych Źródeł Energii. Tematyką mikroliści i urban farming interesuję się od 2017 roku. Do stworzenia Mikroziółka przybliżyła mnie wymuszona stanem zdrowia zmiana diety. Postanowiłem wtedy uprawiać własne warzywa i kiełki, a stąd droga prowadziła już prosto do mikroliści. Pierwsze próby uprawy siewek na własny użytek zakończyły się sukcesem, zarówno ja jak i moi znajomi zostaliśmy oczarowani smakiem i ich właściwościami. Od tego momentu staram się podzielić ze światem swoim zainteresowaniem i przybliżyć wszystkim możliwość uprawy zdrowych i odżywczych roślin w domowych warunkach.

Malwina Maciąg

Dietetyk kliniczny, nadzór nad merytoryczną częścią bloga.

Absolwentka Warszawskiej Uczelni Medycznej im. Tadeusza Koźluka. Specjalizacja dietetyka kliniczna okazała się strzałem w dziesiątkę do realizacji mojej chęci pogłębiania wiedzy na temat ludzkich jelit i chorób dieto zależnych. Wiele osób nie ma świadomości jak ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie ma to co spożywamy, jestem tu po to by was w tym uświadomić i pomóc zadbać o zdrowsze i smaczniejsze nawyki – bo właśnie mikrolistki nadają naszej diecie smak. Pokochałam je najpierw w teorii za ich bogate właściwości odżywcze następnie przejęły one szturmem moja kuchnię i serce, aktualnie są codziennym składnikiem mojej diety!

Adrian Piątek

Kucharz, Sous-Chef, Współtwórca działu Przepisy

Absolwent ZSE im. Karola Adamieckiego. Kucharz nie tylko z wykształcenia ale także z zamiłowania. Zawodowo miałem okazję realizować moją pasję jako kucharz wśród wielu Śląskich hoteli, a także jako Sous-Chef w prestiżowym domu weselnym w Dąbrowie Górniczej. Co ciekawę, moja przygoda z gotowaniem zaczęła się dopiero z wyborem kierunku kształcenia, którym była gastronomia i szybko przerodziła się w moją pasję. Moje ulubione kuchnie to Indyjska oraz Włoska, czerpię też bardzo dużo inspiracji z nowych trendów, takich jak kuchnia molekularna – sous vide, próżniowe marynowanie czy inne formy mariażu technologi i sztuki kulinarnej. Wykorzystanie Mikroliści w kuchni zaczyna być w Polsce coraz bardziej popularne, zaczynało się od niewinnego garnirowania potraw, a obecnie potrafią być one podstawowym składnikiem całego dania. Chciałbym otworzyć Wasze kuchnie na mikroliście, zapraszam do prześledzenia działu z recepturami!

Bon appetit!

Najnowsze wiadomości

Sprawdź nasze ostatnie posty

Brak produktów w koszyku.