Instrukcja Uprawy
Dlaczego w zestawie nie ma instrukcji papierowej?
Zdecydowaliśmy się nie dołączać do zestawów instrukcji papierowej ze względów środowiskowych.
Dzięki temu, że instrukcja znajduje się na stronie WWW jesteśmy w stanie uratować życie co najmniej 5 drzewom rocznie!
Dziękujemy, za to że pomagasz!
Pod wieczkiem znajdują się skrobiowe chrupki (wypełniacz). Wyciągnij je ze środka i wyrzuć do śmieci (są biodegradowalne – można je wrzucać do bioodpadów lub rozpuścić w zlewie). Następnie wyciągnij tekturową przekładkę i pergamin, odłóż je na bok – za chwilę będą Ci potrzebne.
Staraj się żeby strumień wody był mały i nie podnosił za bardzo podłoża i nasion. Zadbaj o to, żeby całe podłoże było wilgotne. Polecamy użycie spryskiwacza lub atomizera. Jeśli podłoże nie przyjmuje wody (wylewa się z tacki) podlewaj po trochu, należy pozwolić podłożu nasiąknąć. Suchy torf ma właściwości hydrofobowe.
Na przekładkę postaw obciążenie w postaci dwóch puszek z przetworami lub ceramicznych kubków. Słonecznik można dodatkowo obciążyć (waga obciążnika nawet do 1kg). Postaraj się by waga rozkłada się równomiernie. Dociążamy mikroliście w celu lepszego ich ukorzenienia i pogrubienia łodyg. Dodatkowo zamykamy wilgoć w środku. Nie stawiaj zestawu przy krawędzi parapetu lub stołu, mikroliście podnosząc przekładkę potrafią zrzucić z siebie kubki!
Pudełko postaw w miejscu gdzie będzie miało zapewnioną temperaturę przynajmniej 21 stopni Celsjusza. Nasiona podczas kiełkowania wolą wyższe temperatury, jednak staraj się by ta nie przekraczała jednak 27 stopni Celsjusza. Unikaj miejsc w pełnym słońcu i bezpośrednio obok kaloryfera - może to bardzo szybko wysuszyć podłoże. Papierowa doniczka może delikatnie przesiąkać - postaw ją na jakieś podstawce lub odwróconym kartoniku.
Pierwszych kilka dni nasiona kiełkują, nie potrzebują dostępu światła. Podlewaj delikatnie około 40-50ml wody każdego dnia. Dla ułatwienia użyj atomizera lub spryskiwacza. Staraj się nie utopić nasionek.
Sprawdzaj codziennie czy pojawiły się na całej powierzchni podłoża równomierne rosnące pędy mikroliści. Podlewaj delikatnie każdego dnia po 40-50 ml wody. Jeśli na tym etapie jeszcze nie widzisz postępu, nie martw się, niektóre odmiany startują trochę dłużej.
Jeśli pędy nasion zaczynają podnosić tekturę na około 1,5cm to jest to moment, żeby ściągnąć obciążenie i tekturową przekładkę wraz pergaminem. Tak odkryte pierwsze pędy mikroliści ustaw w miejscu gdzie będą miały dostęp do światła słonecznego - unikaj jednak bezpośredniego nasłonecznienia (potrafi wysuszyć nasze mikroliście w niewiele ponad godzinę). Podlewaj codziennie po 40-50ml jak wcześniej.
Podlewaj całość równomiernie około 40-50ml wody – rób to codziennie, staraj się delikatnie zwiększać ilość wody każdego dnia, większe mikrolistki potrzebują często więcej wody (w szczególności Rzodkiewka, Słoneczniki Groszek – te można podlewać nawet dwa razy dziennie).
Jeśli zauważysz, że do listków przyczepia się perlit (białe wapienne kamyczki z podłoża) lub skorupki nasion to możesz delikatnie przeczesać dłonią swoje mikroliście. Gdyby siewki słonecznika nadal miały przyczepione do liści skorupki nasion należy je ręcznie usunąć. Łupinki dużo łatwiej odchodzą od liści jeśli są delikatnie zwilżone.
Podlewaj swoje uprawy po 40-50ml dziennie aż do zbiorów. Teraz należy czekać i dać wzrastać roślinom. Pierwsze mikrolistki powinny być gotowe do spożycia już w 7-8 dni od momentu odpakowania i podlania ich po raz pierwszy. Niektóre mikrolistki jak np. Czerwona Kapusta mogą wzrastać nawet do 21 dni i w całym okresie wzrostu nadają się do spożycia.
Jeśli zauważysz, że pojawia się dodatkowy „liścień prawdziwy” pomiędzy parą pierwotnych mikrolistków, to oznacza, że to ostatni dzwonek aby wykonać zbiory!
Wyjątkiem jest groszek, ten można uprawiać do momentu aż podczas codziennego testowania stwierdzimy że łodygi stają się łykowate oraz włókniste i tracą smak świeżego zielonego groszku.
Najlepszym wyborem jest lodówka i pojemnik z wieczkiem. Ścięte mikroliście należy ułożyć w środku pojemnika na delikatnie zwilżonym papierowym ręczniku i zamknąć go wieczkiem. W razie braku wolnych pojemników alternatywą może być woskowijka lub kuchenny woreczek strunowy wielokrotnego użytku. Mikroliście potrafią zachować świeżość od 3 do 7 dni (groszek nawet do dwóch tygodni). My polecamy zjadać je wszystkie od razu - w takiej formie są najbardziej odżywcze i smaczne!