Mikroliście – dlaczego warto je uprawiać?

Mikroliście – dlaczego warto je uprawiać?

4 powody, dla których mikroliście muszą być na Twoim stole

Czy po ostatniej wizycie w restauracji rozsmakowałeś się w zielonych, dużych “kiełkach”? Przeczesujesz internet w poszukiwaniu zdrowych dodatków do swoich dań? Zastanawiasz się, czym są mikroliście? Nie szukaj dalej! Oto Twoja odpowiedź.

Czym są mikroliście?

Z języka angielskiego to Microgreens, w Polsce nazywane właśnie mikroliście lub mikrozioła. Z biologicznego punktu widzenia zalicza się je do siewek, czyli do upraw we wczesnej fazie rozwoju. Bardzo często określane są jako „dorosłe kiełki”, są to miniaturowe wersje warzyw czy ziół.  Zachowują zatem pełnię składników odżywczych i smaku swoich dorosłych odpowiedników. Mikroliście osiągają wysokość od 6 do 12 centymetrów w niespełna dwa tygodnie. Po zasianiu nie trzeba długo na nie czekać i mogą udekorować Twoje dania wkrótce po rozpoczęciu uprawy.

Czemu warto hodować siewki?

Zastanawiasz się pewnie, czemu hodować mikroliście, skoro wyglądają i smakują podobnie do kiełków? Mimo swojego “kiełkowego” wyglądu różnią się od nich znacząco. I nie chodzi tutaj tylko o rozmiar, bo nie tylko to ma znaczenie. Zatem dlaczego warto mieć w domu swój zestaw mikroliści?

Fakt:

Mikrozioła i mikroliście czerpią substancje odżywcze z podłoża.

Co różni przede wszystkim te niepozorne roślinki od klasycznych kiełków? Otóż rosną w ziemi, a nie w wodzie! Mikroliście potrafią skorzystać z medium, jakie stanowi wysokiej jakości gleba. Już podczas pierwszej fazy wzrostu wyciągają z niej mikroelementy które składują w swoich liściach. Wracając do biologicznego nazewnictwa, nasze siewki rosną na tak zwanym etapie kotyledonu, co oznacza bardzo prostą rzecz. Najwcześniej puszczone przez roślinę liście, zwane zarodkowymi, są gotowe do spożycia tuż po wykiełkowaniu – a zawierają wszystkie potrzebne do wzrostu roślinie mikroskładniki! Są po prostu bombą witaminową!

Fakt:

Fotosynteza sprawia, że są bardziej pożywne.

“Metabolizm” roślin sprawia, że kryją w sobie wiele dobrego! A mikroliście w szczególności mają tę moc. Nie dość, że wyciągają z ziemi całe dobro, to jeszcze łapią promienie słoneczne i zmieniają je w aminokwasy i mikroelementy. To kolejna cecha odróżniająca nasze roślinki od kiełków. W kiełkach nie zachodzi proces fotosyntezy, więc brak im wielu dobrych dla Twojego zdrowia substancji.

Fakt:

Nie sprzyjają bakteriom.

Kiełki hoduje się w zamkniętych pojemnikach i wodzie. To stwarzające potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Wilgoć i temperatura wpływają na namnażanie się bakterii Salmonelli czy Shigelli. Mikroliście natomiast rozwijają się bezpiecznie, w ziemi i na świeżym powietrzu – bez zagrożenia dla Ciebie i Twojej rodziny. Możesz śmiało dodawać je do potraw, sałatek i innych dań.

Fakt:

Czas wzrostu pozwala na szybkie użycie.

Mikroliście i mikrozioła nie rosną długo. Wystarczy kilka do kilkunastu dni, żebyś mógł się cieszyć mikroelementami, minerałami oraz całym dobrem zawartym w tych niepozornych roślinach. Po zakupie zestawu do hodowania, musisz poczekać przykładowo 7 – 8 dni dla mikroliści rzodkiewki. Jeżeli ostrzysz sobie zęby na trochę zdrowia, a nie jesteś mistrzem ogrodnictwa albo mieszkasz w bloku, to zestaw jest dla Ciebie!

Czy to czerwone mikroliście kapusty, czy zaskakująco pożywne siewki brokuła – nasze rośliny będą wyglądać na Twoim talerzu smacznie i zdrowo. W przystępnej cenie możesz zyskać nutę smaku i moc korzyści. Smacznego!

Facebook Twitter Google+

Skomentuj

Podobne wpisy

Brak produktów w koszyku.