Wszystkie zalety mikroliści rzodkiewki, o których nie wiedziałeś a powinieneś
Czy wiesz, że te niepozorne mikroliście rzodkiewki mają w sobie wiele dobrego? Przyszłe mamy znajdą tutaj kwas foliowy i żelazo. Fani brokuła nie powinni narzekać, bo rzodkiewka jest z nim bezpośrednio spokrewniona! To tylko niektóre fakty o mikroliściach rzodkiewki, czyli pikantnym akcencie porannych kanapek. Pozostań tutaj, żeby dowiedzieć się więcej.
Skąd pochodzi rzodkiewka?
Znana była już w starożytności od Atlantyku aż po Pacyfik, choć za ojczyznę rzodkwi uważa się Chiny i Japonię. Dziś dwie najpopularniejsze odmiany używane na mikroliście rzodkiewki to właśnie japońska odmiana Daikon oraz chińska China Rose. Starożytni Japończycy wierzyli, że chrupanie tego warzywa odświeża oddech i odgania złe duchy i demony Oni. Co ciekawe, w dosłownym tłumaczeniu nazwa Daikon oznacza po prostu Wielki korzeń. W odniesieniu do mikroliści rzodkiewki ma to pewne przełożenie, ponieważ są one kilkukrotnie większe od kiełków.
Czemu warto wybrać rzodkiewkę i jej mikroliście?
Niskokaloryczne siewki
- Witaminy z grupy B zapewniają prawidłowe działania całego organizmu.
- Kwas foliowy i żelazo, które są nieodzowne dla przyszłych mam.
- Wapń oraz magnez zabezpieczają prawidłowy rozwój dzieci.
- Witamina E i siarka zapewniają zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
- Błonnik przyda się w diecie diabetyków ze względu na swój wpływ w procesie trawienia.
Związki bioaktywne zawarte w mikroliściach rzodkiewki zadowalają szerokie grono łasuchów.
Dlaczego mikroliście rzodkiewki mają różne kolory?
Oprócz wartości odżywczych, mikroliście występują w wielu odmianach. Białe i delikatnie pikantne Daikony, charakterystycznie fioletowe Sango czy różowe China Rose. Wszystkie wyglądają zjawiskowo na Twoim talerzu. Jeżeli zależy Ci na wyglądzie dania, to powinieneś zerknąć na naszą ofertę mikroliści do samodzielnego wysiania.
Dlaczego mają różne kolory? Rzodkiewki Zwyczajne to nam znany szczep popularny w Polsce. Natomiast China Rose czy Daikon są odmianami dalekowschodnimi, które wyglądem przypominają krzyżówki innych warzyw. Wszystkie kolory i smaki mikroliści rzodkiewki bez problemu odnajdą się w wielu lekkich przepisach, które znajdziesz na naszej stronie. Pamiętaj, żeby zaraz po ścięciu siewek dobrze będzie użyć je w Twoich daniach. Według badań składowanie ich w lodówce przez dłużej niż 2 dni powodowało spadek witamin i niektórych mikroelementów o nawet 90%.