Mikroliście słonecznika i “Złoty podział”

Mirkoliście słonecznika z serem i ziarnami na desce

Co mają wspólnego mikroliście słonecznika i ciąg Fibonacciego?

Słonecznik swoją charakterystyczną nazwę zyskał przez swój kwiat, który zawsze odwraca „głowę” w stronę słońca. Oznacza to, że nawet jeśli obrócimy go w innym kierunku, to w niecałą godzinę będzie ponownie skierowany ku światłu. Czy wiesz też, że nasiona słonecznika układają się zawsze we wzór wyznaczony przez ciąg Fibonacciego, tak zwany Złoty Podział? Jeżeli interesują Cię mikroliście słonecznika, czytaj dalej!

Skąd wziął się słonecznik?

Roślina ta pochodzi z Meksyku i była uprawiana już 3000 lat p.n.e.. Następnie znalazła się w Hiszpani, żeby niedługo potem dotrzeć do Holandii. Tam podczas swojej wizyty car Piotr Wielki tak zafascynował się słonecznikiem, że zabrał go ze sobą na wschód. Dziś jest to jeden z elementów, który od lat łączy się z obrazem pięknego letniego krajobrazu.

Dlaczego te mikroliście są niezbędne dla Twojego zdrowia?

Mikroliście słonecznika (łac. Helianthus annuus) dostarczają organizmowi fosforu i wapnia. To podstawowe składniki do budowania mocnych kości i zdrowych zębów. Oprócz tego stanowią źródło niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza. Mikroliście słonecznika dostarczają organizmowi bardzo rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z tego powodu są polecane w diecie osób które nie spożywają mięsa. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów. Dzięki przyjmowaniu tych roślin można zadbać o stan skóry, włosów i paznokci.

Mikroliście słonecznika – do czego użyć?

Słonecznik to naprawdę wspaniały przysmak.  Mikrolistki są świeże i chrupiące. Mają lekko orzechowy smak z wyczuwalną nutą łuskanych nasion słonecznika. Wykorzystujemy je wyłącznie na surowo, aby nie tracić cennych antyoksydantów ani przyjemnej konsystencji. Niektórzy kucharze korzystają także z marynowanych siewek. Najczęściej stosuje się go do:

  • przygotowania sałatek
  • kanapek
  • przyozdabiania dań.
  • nadzienie do sushi
  • smoothie czy koktajli owocowo-warzywnych

Jeżeli masz chrapkę na trochę zdrowia, kup już dzisiaj zestaw do własnego wysiewu mikroliści słonecznika. Ciesz się już teraz zdrowiem i smakiem swoich ulubionych dań. Smacznego!

Co mają wspólnego mikroliście słonecznika i ciąg Fibonacciego?

Ciąg Fibonacciego to ciąg, w którym kolejna liczba jest sumą dwóch poprzednich: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21… i tak dalej. Okazuje się, że stosunek liczby do liczby poprzedniej (dwóch składników sumy) równa się średnio 1.61803, czyli dokładnie tyle ile wynosi PI (π) – zostało to nazwane “Złotym Podziałem”. Natura szukała sposóbu na upakowanie rzeczy tak, by nie były zbyt ciasno upchane, ale na tyle gęsto by nie tracić miejsca na zbyt duże przerwy. Jest to ważne zarówno na poziomie komórkowym jak i przy ogólnym budowaniu struktury. Jeśli narysujemy kropkę, a tuż nad nią kolejną kropkę i w stosunku do linii łączącej te dwie kropki utworzymy kolejną umieszczoną o kąt 137,5 stopni (Złoty Kąt) w prawo lub lewo to powtarzając ten proces utworzylibyśmy wzór – wzór który wygląda dokładnie jak słonecznik pełen nasion! Czy to nie genialne?

Paweł Wordecha

Paweł Wordecha

Miejski rolnik, miłośnik domowych upraw i fitoterapii. Od 2017 zgłębiający wiedzę na temat domowej uprawy mikroliści i kiełków oraz ich wpływu na zdrowie i organizm człowieka. Jestem certyfikowanym dietetykiem, w swoich artykułach stawiam na badania naukowe oraz sprawdzone opracowania. Liczą się dla mnie fakty potwierdzone praktyką!

Udostępnij
Mikroziółko poleca
Zacznij uprawę
Shopping Cart