Mikroliście czerwonej kapusty: Wszechstronny przewodnik

Mikroliście czerwonej kapusty z serem i oliwkami na desce

Mikroliście czerwonej kapusty: Wszechstronny przewodnik po uprawie i korzyściach zdrowotnych

Czy wiedziałeś, że mikroliście czerwonej kapusty, często nazywane są „superfoods” i nie są to tylko małe wersje dojrzałej kapusty? Są one prawdziwą bombą składników odżywczych i można je łatwo uprawiać w domu. Są to jedne z najładniejszych i najsmaczniejszych mikroliści i osobiście uwielbiam ich żywe kolory, to idealny dodatek do potraw! 

Czym są mikroliście czerwonej kapusty?

Mikrolistki czerwonej kapusty to tak naprawdę młode siewki (microgreens), zbierane po około dwóch tygodniach od wysiewu. Ciekawostka: mimo swojego rozmiaru, zawierają więcej składników odżywczych niż dojrzała kapusta! To tak, jakby cała kapusta była skoncentrowana w garści kiełków.

 

Mikroliście cenione są za swoją wysoką gęstość odżywczą, dla przykładu zawierają około 40x więcej witamin na 100g w porównaniu do swoich dorosłych odpowiedników.

Wartości odżywcze mikroliści kapusty

Te małe listki są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Są bogate w witaminy, antyoksydanty, mangan, sulforafan, selen, fosfor, magnez, kwas foliowy i biotynę. Żeby to sobie uświadomić, mikroliście czerwonej kapusty zawierają większe stężenie witaminy C niż pomarańcze! Tak jest, te małe fioletowe listki mogą konkurować z owocami cytrusowymi pod względem zawartości witaminy C. Więcej na ten temat w dalszej części wpisu.

Jak uprawiać mikroliście czerwonej kapusty

Uprawa siewek czerwonej kapusty w domu jest prostym i satysfakcjonującym procesem. Wszystko, czego potrzebujesz to tylko nasiona kapusty, ziemia, trochę wody i światło. Po wysianiu nasion należy je delikatnie podlewać każdego dnia. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie nasiona są takie same i nie wszystkie nadają się na mikrolistki! Najlepiej wybierać nasiona ekologiczne, wolne od chemicznych zanieczyszczeń, uprawiane bez użycia pestycydów i pochodzące z legalnego źródła. Po około dwóch tygodniach od wysiewu gotowe mikroliście należy ściąć i skonsumować, jeśli chcesz zachować je na później, przechowuj je w lodówce w zamkniętym pojemniku. 

Wybór odpowiednich nasion do mikroliści czerwonej kapusty

Wybór odpowiednich nasion ma kluczowe znaczenie dla zdrowego wzrostu mikrolistków i pełnowartościowych plonów, które znajdą się potem na Twoim talerzu. Szukaj nasion bio z rolnictwa ekologicznego, najlepiej pochodzących z upraw organicznych.

 

Warto zwrócić też uwagę na pochodzenie nasion, partię z której pochodzą oraz datę przydatności. Warto sprawdzić czy nasiona są opatrzone ekologicznym certyfikatem zielonego listka i czy posiadają paszport roślinny. Jeśli tak, to znaczy że są naprawdę wysokiej jakości! Gotowy rozpocząć swoją przygodę z domową uprawą?

Podłoże do uprawy mikroliści czerwonej kapusty

Podłoże odgrywa ważną rolę w wzroście mikroliści czerwonej kapusty. Najlepszym rozwiązaniem jest mieszanka podłoża składające się z bio kompostu, włókna kokosowego i perlitu. Można przygotować idealną mieszankę podłoża w domu, łącząc trzy części kompostu, jedną część włókna kokosowego i jedną część perlitu. 

Oświetlenie w domowej uprawie 

Światło jest niezbędne do wzrostu mikroliści kapusty. Naturalne światło jest najlepsze, ale można również używać światła sztucznego, zwłaszcza jeśli uprawiamy je wewnątrz domu w zimowych miesiącach. Czy wiedziałeś, że mikrolistki mogą rosnąć pod sztucznym światłem? Dzięki temu udało mi się uzyskać naprawdę fajne plony nawet podczas ponurych zimowych miesięcy!

Korzyści zdrowotne mikroliści czerwonej kapusty

Czerwona kapusta w formie kiełków i mikroliści to nie tylko ciekawy dodatek. Są one prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Mogą pomóc w utracie wagi, obniżają poziom cholesterolu i wzmacniają układ odpornościowy. Są bogate w witaminy A, C i K które są niezbędne dla dobrego wzroku, silnego układu odpornościowego i zdrowych kości. Zawierają również dużą ilość błonnika, który wspomaga trawienie i sprawia, że czujemy się syto, pomagając w utrzymaniu prawidłowej wagi.

 

Obecność przeciwutleniaczy pomaga w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników w organizmie, zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroba serca i rak. warto zwrócić uwagę antocyjanów, które są też bardzo dobre dla zdrowia seniorów z racji na swoje właściwości obniżających koncentrację Amyloidu β. Mają też bardzo wysoką zawartość beta kartonu (wyższą nawet niż w marchewce!) przez co idealnie nadadzą się do uzupełnienia podaży witamin w waszej diecie.

Zdrowie układu pokarmowego i mikroliście kapusty

Te małe rośliny są bogate w witaminę U, która jest znana z korzystnego wpływu na zdrowie układu pokarmowego. Pomagają w gojeniu błony śluzowej żołądka i zapobieganiu wrzodom. Te małe listki zawierają też sulforafan, związek o właściwościach przeciwzapalnych, który chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniem. Zawierają również dużo błonnika, który wspomaga trawienie i wspiera zdrowie jelit. Regularne spożywanie mikroliści kapusty może pomóc w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego, może też wspomóc w walce takim problemami jak zaparcia czy zespół jelita drażliwego. Mogę osobiście potwierdzić ich korzyści. Jeśli zaczniesz je regularnie spożywać, Twoja przemiana materii powinna się znacznie się poprawić.

Antocyjany w mikroliściach czerwonej kapusty

Mikroliście czerwonej kapusty są znane z wysokiej zawartości antyoksydantów jakimi są antocyjany, które nadają im między innymi ten intensywny i charakterystyczny kolor. Antocyjaniny mają pozytywny wpływu na zdrowie, posiadają właściwości przeciwzapalnych i przeciwwirusowych. Wykazują one zdolność do zmniejszania ryzyka chorób serca poprzez redukcję stanu zapalnego i obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

 

Mają również potencjalne właściwości przeciwnowotworowe, jak wykazują badania przeprowadzone niedawno w Stanach Zjednoczonych. Jest tak ponieważ mogą one hamować wzrostu komórek nowotworowych. Ponadto, dzięki swojemu działaniu mają one pozytywny wpływ na mózg. Ich działanie obniżające koncentrację Amyloidu β zostało powiązane z poprawą funkcji poznawczych i zmniejszeniem ryzyka chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera. Czyż nie jest fascynujące, że te małe siewki mogą mieć tak duży wpływ na nasze zdrowie?

Wprowadzanie mikroliści kapusty do diety

Szlachetny kolor i wyrazisty smak sprawiają, że będą pasować jako dodatek do mięs jak i nabiału. Mikroliście czerwonej kapusty są wszechstronne i można je dodawać do sałatek, smoothie i wrapów. Dodają one nutę świeżości, nadają potrawom ten charakterystyczny kapuściany posmak i wzmacniają wartość odżywczą posiłków. A może spróbujesz dzisiaj na kolację sałatki z mikrolistkami kapusty?

 

Ja eksperymentuję z różnymi przepisami i muszę powiedzieć, że nadają moim posiłkom unikalny smak i wygląd, wspaniałym składnikiem sałatek i surówek, którym można przełamać nie tylko kolorystykę, ale zaskoczyć podniebienie. Ich wyrazisty i charakterystyczny smak powoduje, że dodane do koktajlu owocowo-warzywnego nie tylko przełamują kolor ale mają pozytywny wpływ na doznania smakowe.

Podsumowanie

Mikroliście czerwonej kapusty to superżywność, którą można łatwo uprawiać w domu. Są one mega zdrowe i bogate w składniki odżywcze i oferują liczne korzyści zdrowotne. Dlaczego więc nie zacząć uprawy własnych mikroliści już dziś? Najlepszym krokiem jest rozpoczęcie swojej przygody od gotowego zestawy do uprawy mikrolistków czerwonej kapusty, z racji na łatwość i przystępność tego rozwiązania i maksimum korzyści dla Ciebie! 

Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

Czym są mikroliście czerwonej kapusty? 

Mikroliście kapusty to młode siewki kapusty, zbierane tuż po rozwoju liści kotyledonowych. Mówimy tutaj o około 14 dniach od wysiania nasion.

 

Jak uprawiać mikroliście czerwonej kapusty? 

Mikroliście kapusty można uprawiać w domu, potrzebujesz tylko małej doniczki, nasion czerownej kapusty, podłoża oraz trochę wody i światła.

 

Jakie są korzyści zdrowotne mikroliści kapusty?

Mikroliście kapusty są bogate w witaminy, antyoksydanty i inne składniki odżywcze. Mogą pomóc w zachowaniu zdolności poznawczych, mogą mieć działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

 

Jak smakują mikroliście kapusty?

Mikroliście kapusty mają świeży, lekko pikantny smak – przypominają w smaku głąb kapuściany.

 

Jak mogę włączyć mikroliście kapusty do mojej diety?

Mikroliście kapusty można dodawać do sałatek, zup, smoothie i kanapek. Mogą również służyć jako dekoracja do potraw

Picture of Paweł Wordecha

Paweł Wordecha

Miejski rolnik, miłośnik domowych upraw i fitoterapii. Od 2017 zgłębiający wiedzę na temat domowej uprawy mikroliści i kiełków oraz ich wpływu na zdrowie i organizm człowieka. Jestem certyfikowanym dietetykiem, w swoich artykułach stawiam na badania naukowe oraz sprawdzone opracowania. Liczą się dla mnie fakty potwierdzone praktyką!

Udostępnij
Mikroziółko poleca
Zacznij uprawę
Shopping Cart