Mikroliście gryki i jej wszystkie tajemnice w jednym miejscu!

Wilgotne liścienie z bliska mikroliści gryki

Wszystko co powniście wiedzieć o mikroliściach gryki

Czy wiesz, że Indochiny to ojczyzna gryki, zwanej też hreczką? Mikroliście tej rośliny, znane od tysięcy lat mieszkańcom m.in. Azji południowej, są niezbędnym dodatkiem białkowym w codziennej diecie. Chcesz się dowiedzieć, co skrywają w sobie mikroliście gryki? Czytaj dalej!

Skąd pochodzi gryka?

Gryka należy do rodziny rdestowatych. To roślina zbożowa, która w Europie gościła już od czasów neolitu. Przez tysiące lat uprawiano ją na całym świecie. Największe pola hreczki znajdują się niezmiennie od czterdziestu wieków na terenach obecnych Indii i Chin. Przepięknie białe i bardzo liczne kwiaty gryki zawsze były malowniczym elementem krajobrazu. Nie bez kozery nasz wieszcz narodowy, Adam Mickiewicz, odniósł się do piękna pola kwitnącej gryki w Inwokacji.

Co ciekawe, jedna roślina wytwarza nawet do 2000 kwiatów, ale tylko kilka procent z nich ostatecznie zawiązuje nasiona.

Co kryją w sobie siewki gryki?

Zarówno nasiona, kiełki, jak i jej mikroliście są nazywane żywnością funkcjonalną – to bezglutenowe, kompletne we wszystkie 8 aminokwasów źródło białka, Posiada bardzo dużo rutyny i lecytyny, czyli bardzo zdrowych substancji oleistych, które mają bezpośredni wpływ na poprawę ogólnego stanu organizmu. W szczególności poprawiają działanie układu naczyniowo-krążeniowego. Dodatkowo, białka zawarte w gryce mają właściwości obniżania cholesterolu LDL i VLDL.

Naukowcy dowodzą, że regularnie spożywanie siewek hreczki ma wpływ na obniżenie ciśnienia i spadek masy ciała, przez odbudowanie zmian degeneracyjnych (oksydacyjnych) w naczyniach krwionośnych. Warto też wspomnieć, że wymieniona wyżej rutyna pomaga w walce z otyłością wewnętrzną organów. Oznacza to, że mikroliście gryki pomogą Ci w pozbyciu się niechcianych krągłości! Oprócz tego południowokoreańscy badacze wykazali, że siewki te wspierają pacjentów chorujących na cukrzycę typu drugiego.

Gdzie dodac mikroliscie gryki?

Siewki te mają kwaskowy, delikatnie cytrusowy smak, który przeplata się z ziemistymi i orzechowymi nutami.  Z czasem, jak wzrastają, stają się delikatnie gorzkie. Dlatego powinno się decydować smakiem o momencie ścięcia i pałaszowania tych wyjątkowo zdrowych siewek. Idealnie nadają się jako baza do sałatek czy uzupełnienie śniadaniowego talerza o pożywną i pełną mikroelementów roślinę.

Picture of Paweł Wordecha

Paweł Wordecha

Miejski rolnik, miłośnik domowych upraw i fitoterapii. Od 2017 zgłębiający wiedzę na temat domowej uprawy mikroliści i kiełków oraz ich wpływu na zdrowie i organizm człowieka. Jestem certyfikowanym dietetykiem, w swoich artykułach stawiam na badania naukowe oraz sprawdzone opracowania. Liczą się dla mnie fakty potwierdzone praktyką!

Udostępnij
Mikroziółko poleca
Zacznij uprawę
Shopping Cart