Mikroliście gryki i jej wszystkie tajemnice w jednym miejscu!

Mikroliście gryki i jej wszystkie tajemnice w jednym miejscu!

Mikroliście gryki i jej wszystkie tajemnice w jednym miejscu!

Czy wiedziałeś, że Indochiny to ojczyzna hreczki? Mikroliście tej rośliny, znane od tysięcy lat mieszkańcom m.in. Azji południowej, są niezbędnym dodatkiem białkowym w codziennej diecie. Chcesz się dowiedzieć, co skrywają w sobie mikroliście gryki? Czytaj dalej!

Skad pochodzi gryka?

Gryka, zwana też hreczką, należy do rodziny rdestowatych. To roślina zbożowa, która w Europie gościła już od czasów neolitu. Przez tysiące lat uprawiano ją na całym świecie. Największe pola hreczki znajdują się niezmiennie od czterdziestu wieków na terenach obecnych Indii i Chin. Przepięknie białe i bardzo liczne kwiaty gryki zawsze były malowniczym elementem krajobrazu. Nie bez kozery nasz wieszcz narodowy, Adam Mickiewicz, odniósł się do piękna kwitnącej hreczki w Inwokacji.  

Co ciekawe, jedna roślina wytwarza nawet do 2000 kwiatów, ale tylko kilka procent z nich ostatecznie zawiązuje nasiona.

Co kryja w sobie siewki gryki?

Zarówno nasiona, kiełki, jak i jej mikroliście są nazywane żywnością funkcjonalną – to bezglutenowe, kompletne we wszystkie 8 aminokwasów źródło białka, Posiada bardzo dużo rutyny i lecytyny, czyli bardzo zdrowych substancji oleistych, które mają bezpośredni wpływ na poprawę ogólnego stanu organizmu. W szczególności poprawiają działanie układu naczyniowo-krążeniowego. Dodatkowo, białka zawarte w gryce mają właściwości obniżania cholesterolu LDL i VLDL. 

Naukowcy dowodzą, że regularnie spożywanie siewek hreczki ma wpływ na obniżenie ciśnienia i spadek masy ciała, przez odbudowanie zmian degeneracyjnych (oksydacyjnych) w naczyniach krwionośnych. Warto też wspomnieć, że wymieniona wyżej rutyna pomaga w walce z otyłością wewnętrzną organów. Oznacza to, że mikroliście gryki pomogą Ci w pozbyciu się niechcianych krągłości! Oprócz tego południowokoreańscy badacze wykazali, że siewki te wspierają pacjentów chorujących na cukrzycę typu drugiego.

 

Gdzie dodac mikroliscie gryki?

Siewki te mają kwaskowy, delikatnie cytrusowy smak, który przeplata się z ziemistymi i orzechowymi nutami.  Z czasem, jak wzrastają, stają się delikatnie gorzkie. Dlatego powinno się decydować smakiem o momencie ścięcia i pałaszowania tych wyjątkowo zdrowych siewek. Idealnie nadają się jako baza do sałatek czy uzupełnienie śniadaniowego talerza o pożywną i pełną mikroelementów roślinę. 

Facebook Twitter Google+

Skomentuj

Podobne wpisy

Brak produktów w koszyku.