Mikroliście gorczycy – czemu powinny być w Twojej diecie?

Mikrozioła gorczycy na desce

Jak mikroliście gorczycy zmieniają życie tych, którzy je wybierają?

Czy wiedziałeś o tym, że gorczyca to jeden z najstarszych składników, któremu przypisywano zdolności lecznicze? Dzisiejsze doniesienia naukowe potwierdzają, że mikroliście gorczycy posiadają właściwości przeciwzapalne i pobudzające trawienie! Swoim słodko pikantnym smakiem siewki rozbudzą kubki smakowe niejednego łasucha. Chcesz się dowiedzieć więcej o gorczycy? Czytaj dalej!

Skąd pochodzi gorczyca?

Już w starożytnym Egipcie – praktycznie 5000 lat temu – zauważono jej właściwości zdrowotne. Za to walory smakowe docenili już starożytni Rzymianie i Grecy. Gaius Plinius w swoich dziełach wymieniał prawie 40 specyfików w których skład wchodziła właśnie gorczyca biała, czyli po łacinie Sinapis alba. Przyjmuje się też, że to najprawdopodobniej Rzymianie wymyślili pastę z gorczycy która jest przodkiem naszej współczesnej musztardy – opis tworzenia pasty należał do Columella i pochodził z I wieku p.n.e.
W średniowieczu wierzono, że ziarna rzucone przy progu sprzyjają łagodzeniu awantur domowych, a zaszyte w pościeli „konserwują” związki małżeńskie. Natomiast ziarno gorczycy zakopane w ogrodzie o północy odczyniają uroki rzucone przez zawistnych sąsiadów, które to w naszych regionalnych tradycjach pozostają niezmienne rzucane od setek lat. Ziarno gorczycy pojawia się też w nowym testamencie, gdzie królestwo niebieskie jest właśnie do niego porównywane.

Dla kogo są mikroliście gorczycy?

Dzisiejsza nauka potwierdza, że mikroliście gorczycy posiadają właściwości pobudzające trawienie. Kto może skorzystać z ich zbawiennego działania?

  • Witaminy z grupy B służą wszystkim, którzy dbają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
  • Wapń, magnez i wit. K chronią układ kostny wszystkich narażonych na jego schorzenia.
  • Przeciwutleniacze i kwasy omega-3 poprawiają jakość cery i poprawiają odporność.
  • Ponadto wpływają pozytywnie na układ pokarmowy poprzez zawartość selenu.

Gorczyca biała jest też lekiem na stany zapalne błon śluzowych, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, leczy stany nieżytowe jelita i żołądka. Stanowi również pomoc w leczeniu nadkwaśności i wzdęć. Co ciekawe, w Indiach spożywanie gorczycy (jak i okłady skóry głowy) są przepisywane przez lekarzy jako środek stymulujący wzrost włosów.

Do czego najlepiej użyć mikroliście?

Gorczyca obok czosnku jest jednym z najczęściej wybieranych dodatków kulinarnych. Także aromatyczne Mikroliście gorczycy sprawiają, że mięsa i sosy będą smakować lepiej. Sprawdzi się też jako pikantny dodatek do sałatek, nadając im więcej charakteru. Wystarczy, że kupisz zestaw do własnego wyhodowania mikroliści gorczycy. Smacznego!

Paweł Wordecha

Paweł Wordecha

Miejski rolnik, miłośnik domowych upraw i naturopatii. Od 2017 zgłębiający wiedzę na temat domowej uprawy mikroliści i kiełków oraz ich wpływu na zdrowie i organizm człowieka. W swoich artykułach stawiam na badaniach naukowe oraz sprawdzone opracowania.

Udostępnij

Mikroziółko poleca

Zacznij uprawę

Shopping Cart