Tbikha, Warzywa z Maghrebu

Tbikha to potrawa pochodząca z północno-zachodniej Afryki (Maghreb), często nazywana Algierską Tbikha, po arabsku jej nazwa znaczy dokładnie “Warzywa”. Jej podstawą są strączki i rośliny dyniowate. Jest to bardzo popularne danie, serwowane od wiosny aż do późnej jesieni, zarówno jako dodatek do innych potraw oraz jako danie główne.

PORCJA DLA 6 OSÓB
PRZYGOTOWANIE 60 MINUT

Składniki Odżywcze

  • Kalorie 1561 kcal
  • Waga 2995 g
  • Białka 56 g
  • Tłuszcze 51 g
  • Węglowodany 245 g
  • W tym cukry 62 g
  • Błonnik 52 g

Przygotowanie

  • 1. Bób opłukać pod bieżącą wodą i osączyć. Bakłażany i kartofle umyć, obrać i pokroić wzdłuż na plastry.
  • 2.Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w plastry.
  • 3.Obrać czosnek, pokroić w drobne talarki. Mikroliście i kiełki opłukać, odstawić na sito do odsączenia.
  • 4. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, wypestkować i pokroić w cząstki.
  • 5.W głębokiej patelni podsmażyć na oliwie cebulę, czosnek, kartofle, cukinie i bakłażany.
  • 6.Dodać bób, doprawić harissą, osolić, dodać pieprz, zalać dwiema szklankami wody i gotować na małym ogniu przez ponad 30 minut.
  • 7.Dodać pomidory i połowę drobno posiekanych kiełków i mikroliście.
  • 8.Zagotować ponownie i podawać danie gorące na głębokich talerzach, resztą kiełków i mikroliści przybrać przed podaniem.

Opinie o tym przepisie

Brak opinii o tym przepisie.

Podziel się opinią

Jak ocenisz Tbikha, Warzywa z Maghrebu?
Kliknij by ocenić

Składniki

  • 300 g świeżego bobu
  • 3 bakłażany
  • 4 cukinie
  • 4 kartofle
  • 4 pomidory
  • 50 g kiełków lucerny
  • 50 g mikroliści groszku
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka ostrej pasty Harrisa
  • Sól i pieprz

Brak produktów w koszyku.