Sałatka Nicejska z Mikroliśćmi

Sałatka Nicejska jest chyba jednym z najpopularniejszych przepisów. To lekka, bardzo pożywna i bardzo smaczna sałatka, która sprawdzi się zarówno jako pełnoprawne danie czy dodatek do dania głównego.

Porcja dla 6 osób – czas przygotowania 15 minut.

Składniki Odżywcze

  • Kalorie 1183 kcal
  • Waga 1700g
  • Białka 49g
  • Tłuszcze 82g
  • Węglowodany 72g
  • W tym cukry 17g
  • Błonnik 15g

Przygotowanie

  • 1.Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić w kostkę. Mikroliście groszku sparzyć osoloną wodą, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • 2.Ogórek umyć i pokroić w cienkie talarki, pomidor umyć, przekroić na pół i pokroić na plasterki.
  • 3.Cebulę obrać i pokroić w cienkie krążki. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Oliwki pokroić na pół, pozbyć się pestek.
  • 4.Sól rozetrzeć w miseczce razem z sokiem cytrynowym, dodać łyżkę ciepłej wody. Ciągle mieszając dodawać stopniowo oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem. Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć. Sos starannie wymieszać.
  • 5.W misce ułożyć przygotowane warzywa, oraz mikroliście, polać połową sosu.
  • 6.Położyć na wierzchu filety z anchois, posypać pokrojonymi jajkami na twardo i mikrolistkami brokuła. Polać wszystko resztą sosu.

Opinie o tym przepisie

Brak opinii o tym przepisie.

Podziel się opinią

Jak ocenisz Sałatka Nicejska z Mikroliśćmi?
Kliknij by ocenić

Składniki

  • 2 jajka
  • 3 pomidory
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ogórek
  • 2 papryki zielone
  • 80g czarnych oliwek
  • 10 filecików z anchois
  • 150g mikroliści groszku
  • 50g kiełków brokuła

Sos Winegret

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól

Brak produktów w koszyku.