Udostępnij

Jajka po Bakońsku

Tradycyjny przepis kuchni węgierskiej, jajka w koszulkach z ryżem i warzywami, wszystko to zatopione we wspaniałym sosie pieczarkowym. Przepis prosty, ale bardzo sycący i aromatyczny.

PORCJA DLA 4-6 OSÓB
PRZYGOTOWANIE 30-45 MINUT

Składniki Odżywcze

  • Kalorie 3517 kcal
  • Waga 2605 g
  • Białka 146 g
  • Tłuszcze 215 g
  • Węglowodany 245 g
  • W tym cukry 32 g
  • Błonnik 10 g

Przygotowanie

  • 1. Ryż opłukać, odsączyć z wody, wrzucić na głęboką patelnie, delikatnie wyprażyć na małej ilości masła, zalać 500 ml wrzącej, osolonej wody, zamieszać, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu przez około 20 minut.
  • 2.Paprykę i pomidor umyć. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek rozgnieść a z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić na paski.
  • 3.Mikroliście gorczycy i słonecznika opłukać, pozbyć się łupin po nasionach, odłożyć na sito do odsączenia.
  • 4.Przygotować sos grzybowy: cebulę podsmażyć na maśle, dodać 1 łyżeczkę mielonej papryki wędzonej, pokrojone grzyby, roztarty czosnek, połowę mikroliści (posiekanych), sól, kminek. Gdy cała woda wyparuje z grzybów, dodać pokrojone papryki, pomidor, trochę wody i gotować pod przykryciem tak długo, aż będą miękkie.
  • 5.Do sosu dodać zahartowaną śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować.
  • 6.Jajka w koszulkach: Zagotować dużą ilość wody, dodać sól i 1 łyżkę octu. Dokładnie umyte jajka wybijać do wrzącej wody i gotować przez 3-4 minuty. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakową. Idealne jajka mają ścięte białko i płynne żółtka.
  • 7.Obok gorącego ryżu ułożyć jajka i polać sosem grzybowym i przybrać mikroliścmi.

Opinie o tym przepisie

Brak opinii o tym przepisie.

Podziel się opinią

Jak ocenisz Jajka po Bakońsku?
Kliknij by ocenić

Składniki

  • 12 jajek
  • 200 g ryżu
  • 350 g pieczarek
  • 50 g mikroliści gorczycy
  • 50 g mikroliści słonecznika
  • 2 zielone papryki
  • 1 średni pomidor
  • 2 średnie cebule
  • 300 ml śmietany 12%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (do zagęszczenia sosu)
  • 120 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • 1 łyżka octu
  • Przyprawy: sól, pieprz, kminek, kolendra

Brak produktów w koszyku.