Mikroliście kapusty czerwonej dla smakoszy

Mikroliście kapusty czerwonej dla smakoszy

Czemu smakosze powinni dodać mikroliście kapusty czerwonej do swoich dań?

Nie daj się zwieść nazwie tego warzywa! Tak naprawdę kapusta czerwona przybiera zróżnicowane kolory – zaczynając od ciemnoczerwonej, wręcz bordowej barwy, przez głęboki fiolet aż po odcienie bliskie niebieskiemu. Oprócz swojego niebanalnego wyglądu, mikroliście kapusty czerwonej charakteryzują się wysoką zawartością witamin. Jeżeli masz chrapkę na więcej informacji o nich, nie możesz przegapić tego wpisu!

Skąd pochodzi kapusta czerwona?

To warzywo uprawne, o którym pierwsze wzmianki w literaturze angielskiej pochodzą z 1570 roku. Niektórzy twierdzą, że wyspiarze hodowali tę odmianę kapusty już przed naszą erą. Z łaciny zwie się Brassica oleracea var. capitata f. rubra. W Polskiej gwarze funkcjonuje po prostu jako modra kapusta.

Czemu warto jeść siewki kapusty czerwonej?

Te piękne, bordowe siewki mają wiele dobrego w sobie. Przykładowo, kryją wielokrotnie większe stężenie witaminy E i C niż w dorosłych liściach kapusty. Komu najbardziej służą mikroliście kapusty czerwonej?

 

  • Obniżają koncentrację  Amyloidu β, co wspomaga zdrowie naszych seniorów.
  • Zawierają witaminy z grupy B, które wspierają prawidłowe działanie całego organizmu.
  • Ukryte w nich wapń i magnez pomagają w zdrowym rozwoju pociech.
  • Posiadają wit. A i wspomnianą wit. E, co przyda się dbającym o skórę.
  • Wysoka zawartość Beta Karotenu (wyższa nawet niż w marchewce!)

Ponadto mikroliście kapusty czerwonej świetnie sprawdzą się w kuchni! Przez swój charakterystyczny smak i zapach idealnie nadadzą się jako dodatek do mięs i nabiałów. Spróbuj je podczas tworzenia rodzinnego obiadu lub romantycznej kolacji dla dwojga!

Czemu kapusta czerwona zawdzięcza swój kolor?

Swoją piękną barwę zawdzięcza wysokiej zawartości antyoksydantów, a konkretnie antocyjaniny. Oprócz tego wszystko zależy od pH, w jakim wzrasta kapusta podczas uprawy. Kolejnym czynnikiem, który wpływa na nieprzeciętny wygląd tego warzywa stanowi temperatura. Im większa, tym intensywniejszy kolor można uzyskać. Antocyjaniny możemy znaleźć też w innych roślinach i produktach, takich jak:

  • owoce: truskawki, maliny, wiśnie
  • przetwory: dżemy, lody, wina, jogurty zawierające powyższe

Zainwestuj już dzisiaj w zdrowie i wygląd swoich potraw! Sam wyhoduj swoje mikroliście kapusty czerwonej!

Facebook Twitter Google+

Skomentuj

Podobne wpisy

Brak produktów w koszyku.