Mikroliście groszku – dlaczego warto spożywać je codziennie?

Mikroliście groszku – dlaczego warto spożywać je codziennie?

Dlaczego mikroliście groszku zmienią Twoje dania w najlepszy suplement?

Czy wiesz, że gdyby nie ta roślina, nie istniałaby dzisiejsza genetyka? Dobrze zainwestować w mikroliście groszku. Są prawdziwą bombą witaminową i źródłem mikroelementów. Groch uprawiano już u zarania naszej cywilizacji. Jeżeli chcesz dowiedzieć się, dlaczego od lat ta roślina towarzyszy człowiekowi, zostań tutaj!

Skąd pochodzi groszek?

Groszek to potoczna nazwa na zielone nasiona Grochu (łac. Pisum sativum), pochodzi z rodziny bobowatych. Antropolodzy wskazują, że występował on w formie dzikiej już ponad 10 tysięcy lat temu na terenie południowo-zachodniej Azji i w basenie Morza Śródziemnego. Ludzie, zakładając swoje osady, starali się, by w ich okolicach występował dziko rosnący groch  Około 2 tys lat p.n.e. na terenie Chin jak i Indii stał się bardzo popularnym dodatkiem do dań.

Do Europy zawędrował na powrót dopiero w średniowieczu, mimo że to już Rzymianie uprawiali go na terenach m.in. obecnej Chorwacji. Niestety z upadkiem Cesarstwa zapomniano także o groszku. Swój ponowny szeroki debiut świętował na przełomie XVI i XVII wieku, kiedy to stał się bardzo popularnym dodatkiem do dań (warto wspomnieć, że ziemniaków nasi Europejscy przodkowie jeszcze wtedy nie znali!). Groszek pojawiał się zarówno na stołach pospólstwa, jak i królewskich, jego ogromnym wielbicielem był Król Słońce – Ludwik XIV. To najprawdopodobniej jemu zawdzięczamy popularyzację tych słodkich i zielonych kuleczek.

Co dają nam mikroliście groszku?

Warto zwrócić uwagę, że białko zawarte w tych roślinach przypomina zwierzęce, ale jest łatwiej trawione i lepiej przyswajalne. Dlatego niezastąpiony jest w diecie osób aktywnych fizycznie. Groszek jest wspaniałym źródłem witaminy K, garść pędów groszku pokrywa niemal jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na ten aminokwas. Ma to bezpośrednie przełożenie na lepsze wchłanianie się wapnia i znacznie zdrowsze kości. Naukowcy wskazują bezpośredni związek spożywania groszku z aktywnym przeciwdziałaniem rozwoju chorób próchniczych oraz znacznemu spadkowi ryzyka wystąpienia osteoporozy. Wysoka zawartości

  • Błonnik
  • Witamin z grupy B3 i B6
  • Kwas foliowy

bezpośrednio wpływają na obniżenie się złego cholesterolu LDL we krwi. Ma to zbawienny wpływ na nasz układ naczyniowo-krążeniowy. Badania naukowe potwierdzają też, że spożywanie niewielkich dawek dziennie polifenoli chroni nas przed nowotworem żołądka. Mikroliście groszku zawierają niemal 10 mg tych związków! Przyjmowanie bogatego w antyoksydanty i chlorofilinę warzywa zapobiega wchłanianiu substancji rakotwórczych przez nasz organizm.

Jak używali grochu nasi dziadkowie?

W medycynie ludowej groszek polecano jako środek na potencję. Prawdopodobnie przez duże ilości żelaza, które wzmacniają siły witalne i produkcję krwi. Groszek działa przeciw zmęczeniu i dodaje chęci na zbliżenie do Twojej ukochanej osoby. Ponoć posiadał też działanie zapobieganiu ciąży. Co ciekawe w latach 30 ubiegłego stulecia prowadzono badania nad zawartym w groszku m-ksylohydrochinonem, który działał właśnie antykoncepcyjnie. Na bazie tego związku wytworzono w późniejszym czasie preparat, który spowodował spadek częstości ciąż aż o 40 procent, jednak większość badań nad naturalnymi preparatami porzucono, ponieważ szybko weszła na rynek pierwsza pigułka hormonalna o znacznie pewniejszym działaniu.

Facebook Twitter Google+

Skomentuj

Podobne wpisy

Brak produktów w koszyku.