Czym są mikroliście i dlaczego warto je uprawiać?
Mikrolistki – małe liście, wielki wpływ na zdrowie!
Mikroliście to małe, ale niezwykle wartościowe rośliny, które posiadają ogromne właściwości odżywcze i przynoszą wiele korzyści zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, jakie składniki odżywcze znajdują się w mikroliściach, jak je uprawiać w domu oraz jakie są korzyści dla zdrowia wynikające z ich spożywania.
Gotowy na nowy trend w diecie roślinnej? Przeczytaj dalej i przekonaj się, dlaczego warto wprowadzić mikroliście do swojego jadłospisu!
Składniki odżywcze w mikroliściach
Mikroliście posiadają wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych. Są bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik. Spożywanie przyczynia się do wzmacniania układu odpornościowego, regulacji poziomu cukru we krwi, obniżenia poziomu cholesterolu oraz wpływa na poprawę zdrowia serca i układu krwionośnego. Mikroliście są także źródłem białka, co stanowi istotne uzupełnienie diety roślinnej. Regularne spożywanie przyczynia się do ogólnego poprawienia stanu zdrowia i samopoczucia.
Zapomnij o standardowych warzywach i owocach! Mikroliście mają niesamowite właściwości, których nie znajdziesz nigdzie indziej. Odkryj, czym różnią się od innych roślin i dlaczego wprowadzenie ich do diety może zmienić Twoje zdrowie na lepsze!
Czemu warto hodować siewki?
Zastanawiasz się pewnie, czemu hodować mikroliście, skoro wyglądają i smakują podobnie do kiełków? Mimo swojego “kiełkowego” wyglądu różnią się od nich znacząco. I nie chodzi tutaj tylko o rozmiar, bo nie tylko to ma znaczenie. Zatem dlaczego warto mieć w domu swój zestaw mikroliści?
Fakt:
Mikrozioła i mikroliście czerpią substancje odżywcze z podłoża.
Co różni przede wszystkim te niepozorne roślinki od klasycznych kiełków? Otóż rosną w ziemi, a nie w wodzie! Mikroliście potrafią skorzystać z medium, jakie stanowi wysokiej jakości gleba. Już podczas pierwszej fazy wzrostu wyciągają z niej mikroelementy które składują w swoich liściach. Wracając do biologicznego nazewnictwa, nasze siewki rosną na tak zwanym etapie kotyledonu, co oznacza bardzo prostą rzecz. Najwcześniej puszczone przez roślinę liście, zwane zarodkowymi, są gotowe do spożycia tuż po wykiełkowaniu – a zawierają wszystkie potrzebne do wzrostu roślinie mikroskładniki! Są po prostu bombą witaminową!
Fakt:
Fotosynteza sprawia, że są bardziej pożywne.
“Metabolizm” roślin sprawia, że kryją w sobie wiele dobrego! A mikroliście w szczególności mają tę moc. Nie dość, że wyciągają z ziemi całe dobro, to jeszcze łapią promienie słoneczne i zmieniają je w aminokwasy i mikroelementy. To kolejna cecha odróżniająca nasze roślinki od kiełków. W kiełkach nie zachodzi proces fotosyntezy, więc brak im wielu dobrych dla Twojego zdrowia substancji.
Fakt:
Nie sprzyjają bakteriom.
Kiełki hoduje się w zamkniętych pojemnikach i wodzie. To stwarzające potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Wilgoć i temperatura wpływają na namnażanie się bakterii Salmonelli czy Shigelli. Mikroliście natomiast rozwijają się bezpiecznie, w ziemi i na świeżym powietrzu – bez zagrożenia dla Ciebie i Twojej rodziny. Możesz śmiało dodawać je do potraw, sałatek i innych dań.
Fakt:
Czas wzrostu pozwala na szybkie użycie.
Mikroliście i mikrozioła nie rosną długo. Wystarczy kilka do kilkunastu dni, żebyś mógł się cieszyć mikroelementami, minerałami oraz całym dobrem zawartym w tych niepozornych roślinach. Po zakupie zestawu do hodowania, musisz poczekać przykładowo 7 – 8 dni dla mikroliści rzodkiewki. Jeżeli ostrzysz sobie zęby na trochę zdrowia, a nie jesteś mistrzem ogrodnictwa albo mieszkasz w bloku, to zestaw jest dla Ciebie!
Czy to czerwone mikroliście kapusty, czy zaskakująco pożywne siewki brokuła – nasze rośliny będą wyglądać na Twoim talerzu smacznie i zdrowo. W przystępnej cenie możesz zyskać nutę smaku i moc korzyści. Smacznego!