Kiełkowanie Słoikowie

Instrukcja kiełkowania w słoiku - na metalowej siatce i przez gazę.

1. Do kiełkowania potrzebujemy: Słoika, gazy, gumki recepturki, nasion, ociekacza i dostępu do wody. Następnie…

2. W przypadku kiełkowania rzodkiewki na słoik 500ml używamy 20g nasion rzodkiewki, należy wsypać nasiona do słoika. Pamiętajcie, żeby słoiki były czyste! Ja swoje przepłukuje po użyciu i przed użyciem wrzątkiem. Do tego dezynfekuje je perhydrolem – to bardzo ważne! Dlaczego? Ponieważ każda bakteria czy resztka po poprzednim kiełkowaniu jest bardzo dobrą pożywką dla grzybów, a to grzyby i bakterie są największym wrogiem podczas kiełkowania.

3. Czyste i wyparzone słoiki z nasionami zalewamy wodą o pokojowej temperaturze, niektórzy zalewają do połowy, ja wlewam prawie “pod kurek”. Tak zalane nasiona zostawiamy na 4 do 8 godzin. Najlepiej nastawić je na noc. Słoików nie zakręcamy, dajemy im oddychać. Można dodać do wody kilka mililitrów perhydrolu spożywczego żeby zapobiec rozwojowi bakterii beztlenowych.

4. Przed odlaniem wody nakładamy na wlew słoika gazę (ja daje podwójną, na zakładkę) i zabezpieczamy ją gumką recepturką. Jeśli posiadamy nakrętkę z sitkiem to sprawa jest jasna. Upewnicie się, że wasze “filtry” są dobrze zabezpieczone i nie spadną przy odlewaniu wody. Następnie wylewamy całą wodę ze środka i nalewamy ponownie pełen słoiki świeżej wody. Przepłukujemy całość w ten sposób dwu-trzykrotnie.

5. Całą wodę ze słoika odlewamy ponownie i ustawiamy go w miseczce pod kątem około 45 stopni. Ja korzystam z gotowej podstawki z ociekaczem co znacznie ułatwia sprawę. Robimy to w celu pozbycia się nadmiaru wody w słoiku, pozostawiając roślinom wlot świeżego powietrza (którego bardzo potrzebują).

Nasiona trzeba przepłukiwać przynajmniej 2 razy dziennie w powyższy sposób, a następnie odstawiać słoik tak jak w punkcie 5. W około 5-6 dni cieszymy się gotowymi do spożycia kiełkami! Pamiętajcie, że kiełki muszą być cały czas delikatnie wilgotne, nie dajcie im wysychać. Kiełkowanie lepiej przebiega w wyższych temperaturach, słoiki stawiamy w ciepłych miejscach. Unikałbym parapetów (kiełki i tak nie potrzebują światła).
Jeśli przed spożyciem chcecie się pozbyć łupinek z nasion, najłatwiej jest to zrobić przepłukując je wodą w większej misce, łupinki bardzo szybko odchodzą od kiełków kiedy są mokre.

Najnowsze wiadomości

Sprawdź nasze ostatnie posty

Brak produktów w koszyku.